2013. december 28., szombat

„Kisajátítottunk egy patakot, HURRÁ!” című mutatvány helyett…


A Műhosz minden idők legnagyobb horgászati sztárja lehetne, ha…!
Elmesélem hogyan!
Egy 100-ban építő jellegű írás, a közérdekének védelmében.
A világban buta és nem kívánatos folyamatok játszódnak a horgászati szintéren.
A köz tulajdonában álló vizeket kisajátítják, sok esetben korlátozzák jogszerűtlenül a tulajdonosokat, vámot szednek tőlük a sajátjuk használatáért pofátlan módon. A vizeket meg hozzá nem értő „szakemberek” kezelik, a víz számára rossz halászati tervek alapján, ahol alapvetően a profit érdekében nem oda való halakkal zsúfolják teli a vizeket, megváltoztatva azok eredeti halfaunájának összetételét, felbecsülhetetlen károkat okozva a közösség által birtokolt vizeknek ez által.
Bár a folyamat megállíthatatlannak tűnik első ránézésre, azonban ha jobban átvizsgáljuk a lehetőségeinket, akkor akad egy lehetőség arra, hogy a nagy nyilvánosság előtt néhány műlegyező horgász pozitív viselkedés mintát mutatva, megfelelő irányba terelje a dolgok menetét, irányt mutasson az embereknek, fityiszt mutatva a kizsákmányoláson alapuló profit orientált érdekeknek. Ezzel a cselekedettel megváltoztatva a világ haladásának irányát országunkban.

Az első ilyen viselkedés minta értéke felbecsülhetetlen a társadalom számára. Ha már van egy ilyen minta, akkor azzal megkezdődött országunkban a társadalom számára káros folyamatok felszámolása, a horgászati érdekek valódi érdekképviselete, a profit orientált bohóckodás helyett, mely alapvetően melegágya rengeteg fajta büntető jogilag is üldözendő cselekedetnek. (Csalásoknak, lopásoknak, a közös tulajdon megkárosításának, az emberek becsapásának.)
A vízkezelésről és a kisajátításról néhány szó.
Egy patak esetében nem vagyok biztos, hogy ha egy néhány 10 fős egylet kezel egy vizet, a teljes önkéntes horgásztársadalom helyett, hogy akkor több élőhely épül azon a patakon, vagy akár több hal kerül abba a vízbe. Azonban, ha sikerül egy újfajta szemléleti módot kialakítani az emberekben, tudatosítani bennük, hogy a saját tulajdonukról van szó és nem kell mindent haza hurcolni onnan, mert az így is az övék, talán így sikerül két féle szemléleti módot meghonosítani országunkban.
  1. Ahhoz, hogy aratni tudj majd, előbb vetni kell!
    (
    A kisajátítás nem pótolja ezt.)
    Tehát a hosszú távú horgászati gondolkodásmód meghonosítása, a rövid távú „cipelj mindent haza most!” című mesterségesen keltett húshorgászati, profit orientált horgászati kultúránk helyett.
  2. Mivel a sajátodról van szó 10 000 000 emberből talán több áll majd oda önként, hogy gondozza a sajátját és jobban vigyáz majd arra, ha az az övé. Természetesen ezt a fajta igényt mesterségesen, profi marketinggel fel kell erősíteni az emberekben.
Olvasható volt a Műhosz alapító célkitűzései között, hogy saját vizük legyen, azaz sajátítson ki a szervezet egy a közösség tulajdonában álló vizet. Aztán amikor ez létre jött és meghurrázták önmagukat, akkor a halászati szakértő bejelentette a nagy nyilvánosság előtt, hogy akinek nem tetszik, az horgásszon máshol, kisajátítva ezzel a pár tíz fős Műhosz, 10 000 000 ember közös tulajdonát, az abban lévő halakat és azokkal való rendelkezés jogát.

A kisajátítás, a feltétlen birtoklás vágya, egy  betegség fontos tünetének az egy fajta megjelenési formája.
Azok az emberek, akik tisztában vannak, hogy a köz tulajdona a köz tulajdona, azok tiszteletben tartják ezt és semmilyen módon nem próbálják kisajátítani a közös tulajdont. Tehát a kisajátítókat alapvetően az önös érdek, az önzés vezérli a közösség szolgálata helyett. Amíg az ember szellemileg nem érik meg ennek a fontosságának a megértéséhez, alapvetően alkalmatlan a köz szolgálatára, akár arra, hogy kezelje a köz tulajdonában álló bármi nemű közös értéket.
2014-ben időszerű volna, hogy egy magát országosnak valló műlegyes csoportosulás új, a köz érdekét szolgáló célokat tűzzön ki a „kisajátítottunk egy patakot, HURRÁ!” című mutatvány helyett.
Talán eljött az idő, hogy néhány műlegyező horgász társadalmilag is hasznos, pozitív viselkedésmintát mutassonMINDENKI számára.
A lehetőség nektek adatott meg!
Kufárkodtok még egy kicsit a máséval, vagy pozitív viselkedésmintát mutattok?
Na, ez itt a nagy műlegyes kérdés!
© 2008-2014 Irsa Jani / Fly Mánia. Minden jog fenntartva!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése